Na nowo odkrywamy właściwości produktów pszczelich. Już nie tylko miód jest powszechnie przez nas używany, ale coraz częściej sięgamy po pyłek kwiatowy, kit pszczeli czy pierzgę. Ta ostatnia, choć jest głównym pokarmem pszczelim, znalazła zastosowanie w naszej diecie ze względu na jej cenne właściwości prozdrowotne. Mimo trudności w pozyskiwaniu (z kilku ramek uzyskuje się kilogram produktu) pierzga jest coraz częściej wybierana, nie tylko w celu leczenia dolegliwości, ale i podnoszenia naszej odporności.

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to sfermentowany pyłek kwiatowy. Pszczoły, po zebraniu pyłku z kwiatu, przy użyciu gruczołów ślinowych formułują go w kulki, które są transportowane do ula. Tam zostaje umieszczony w plastrach, wymieszany z miodem i wydzielinami ślinowymi pszczół, ubity i zaklejony woskiem. Następnie dokonuje się fermentacja mlekowa, która zwiększa ilość cukrów prostych i kwasu mlekowego w składzie mieszanki. Pierzga pszczela ma kształt twardych grudek o ciemnobrązowym kolorze. Żywią się nią młode i pszczela matka, a w okresach jesienno-zimowych stanowi ona zapasy dla wszystkich pszczół.

Właściwości pierzgi pszczelej

Korzystny wpływ pierzgi pszczelej na zdrowie wynika z bogactwa składników odżywczych, które posiada. Zawiera ona białko, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K i PP, a także fosfor, krzem, żelazo, czy cynk. Pierzga pszczela polecana jest osobom osłabionym np. po operacjach, gdyż przyspiesza regenerację i wzmocnienie organizmu. Można ją stosować jako wsparcie układu nerwowego podczas przewlekłego zmęczenia, a także w stanach depresyjnych. Pierzga pszczela podnosi odporność organizmu i ma działanie antybakteryjne, stąd można stosować ją jako środek łagodzący objawy przeziębienia i grypy.

Ze względu na zawartość żelaza, pierzga polecana jest osobom zmagającym się z anemią. Stosuje się ją także w przypadkach problemów z układem pokarmowym – wspiera pracę żołądka i leczenie wrzodów, oczyszcza wątrobę, zapobiega biegunkom i zaparciom. Pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż reguluje poziom cholesterolu. Antyoksydanty zawarte w pierzdze regenerują komórki naszego organizmu. Osoby zainteresowane ich zbawiennymi efektami mogą zaopatrzyć się w produkt  w sklepie https://smakitucholi.sklep.pl/pszczela-apteka/pierzga-pszczela.

Jak spożywać pierzgę pszczelą?

Osoby dorosłe powinny spożywać ok. 30 -40 g dziennie. Podobnie jak pyłek pszczeli można rozpuszczać pierzgę w wodzie i pozostawiać na noc, by rano na czczo wypić miksturę. Można także wzbogacać napój o miód czy pyłek pszczeli, by uzyskać pełniejsze efekty kuracji.

Komentarze

Zostaw Komentarz